Wij zijn geïnterviewd!
Kees tussen zijn koeien – Bewerking: zoomfactory
Kees Nieuwendijk springt niet graag in het diepe. Zijn boerenbedrijf, de Aemestellehoeve , is al veertig jaar in de familie en is stukje bij beetje uitgebreid tot het bedrijf dat het nu is: een melkveehouderij, schapenhouderij, boerencamping, boerenterras en boerenwinkel. “Het is zo gegroeid, alleen de boerencamping was wel een grote sprong”, aldus Kees.
De Aemestellehoeve ligt in een grote ongerepte polder, zo’n tien kilometer bij Amsterdam vandaan, een unieke plek. Kees: “In de zomer komen hier veel fietsers uit de stad om van het platteland te genieten. We wonen in het grootste onbebouwde gebied in de Randstad, met veel weidevogels en prachtige vergezichten. Die fietsers brachten ons op een idee. Mijn vrouw en ik hebben een terras gemaakt waar gasten iets kunnen eten en drinken. Dat werd een groot succes.”
Familiebedrijf
De vader van Kees begon veertig jaar geleden als boer. Kees zelf stapte in 1990 in het bedrijf. Samen hadden ze dertig stuks vee, maar Kees werkte daarnaast bij een aannemersbedrijf ‘buiten de deur’ zoals hij dat noemt. Ze hielden eerst vleesvee en langzamerhand stapten ze over op dubbeldoelkoeien door hun kudde te kruisen met Maas-, Rijn- en IJsselvee (MRIJ). In 1995 werd de stal uitgebreid en kwamen er twintig koeien extra bij en het nodige jongvee. In 2006 nam Kees het bedrijf helemaal over, hoewel zijn vader nog steeds de koeien molk, tweemaal per dag.
Boerencamping
Plezier op de boerderij – Bewerking: zoomfactory
Hoewel Kees gewend is om voorzichtig te werk te gaan heeft hij met zijn vrouw Nicole drie jaar geleden een grote stap gezet door een boerencamping te openen. Kees verzorgt onder andere rondleidingen voor de campinggasten. “Mensen zijn wel geïnteresseerd in het vak, maar het blijft oppervlakkig. Adopteer een Koe is een mooie stap naar wat meer verdieping, al zou ik graag wel meer adoptievrienden willen hebben dan de vier die er nu zijn”, aldus Kees.
Ambachtelijke slager
Kees: “De burgers hebben een iets te romantisch beeld van de veehouderij. Ze denken bijvoorbeeld dat koeien zo’n twintig à vijfentwintig jaar op de boerderij blijven en dan met pensioen gaan. Maar onze koeien blijven zeven à acht jaar op het bedrijf, elk jaar krijgen ze een kalf en daarna worden ze geslacht.” Dit bracht Kees wel op het idee om in de boerderijwinkel naast de kaas, limonade en ijs, ook vleespakketten te verkopen. Afgelopen voorjaar hebben ze een koe laten slachten bij een ambachtelijke slager in Abcoude. Kees en Nicole waren daar bij aanwezig. Kees: “Nicole was bang dat het wreed zou zijn en dat er ruig met onze koe zou worden omgesprongen, maar dat gebeurde zeker niet. De slager ging heel zorgvuldig te werk en liet ons alles zien. Hij kon wel achttien soorten vlees uit het dier halen. Komende winter gaan we dit weer doen.”
Bron: http://adopteereenkoe.nl/